Jumlah Paparan Halaman

27 Oktober 2017

CSSL Melancarkan Projek Epihack Antarabangsa Untuk Memerangi Demam Denggi

Posted by   on

Persatuan Komputer Sri Lanka (CSSL) telah mengumumkan projek penggodaman antarabangsa untuk membangunkan penyelesaian untuk demam denggi, yang kini sedang mengalami tahap 'belum pernah terjadi' di seluruh Sri Lanka. Menurut Palang Merah, lebih 100,000 kes demam denggi dilaporkan pada tahun ini menyebabkan 295 kematian, dengan ibu kota Colombo menjadi wilayah paling parah, menyumbang 44 peratus daripada semua kes.


Presiden CSSL Yasas Abeywickrama berkata, "Denggi sentiasa berada di antara penyakit paling dahsyat yang kita hadapi di Sri Lanka, dan epihack Sri Lanka bertujuan menghentikannya." Abeywickrama menerangkan epihack sebagai, "hackathon 5 hari yang akan menyatukan profesional ICT, pengamal kesihatan awam dan pegawai kerajaan untuk mewujudkan penyelesaian digital sumber terbuka yang bertujuan untuk meningkatkan komunikasi kesihatan dan pengawasan demam denggi untuk mencuba dan mengubati penyakit ini."

Bersama yang dianjurkan oleh Universiti Teknologi Nanyang, Universiti Colombo School of Computing (UCSC) dan Persatuan Komputer Sri Lanka (CSSL), epihack Sri Lanka akan berlangsung dari 6-10 November 2017 di Colombo. Epihacks berbeza dari hackathon lain dengan menggalakkan kerjasama daripada persaingan, dengan profesional ICT bekerja rapat dengan sektor awam dan pakar kesihatan untuk membina penyelesaian yang mampan.

Acara yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, epihacks sebelum ini telah diadakan di Tanzania, Myanmar, Albania, Brazil, Thailand, Laos dan di tempat lain. Epihack Rio mengakibatkan aplikas Penjaga Kesihatan, yang digunakan untuk mengesan kecemasan dan wabak kesihatan awam, dengan menggunakan laporan orang ramai untuk memantau gejala dan keadaan kesihatan di kawasan yang berbeza. Tiga tahun lagi, epitrack telah berkembang menjadi permulaan yang muda dan melancarkan aplikasi baru yang dikenali sebagai Flu Near You! untuk mengesan dan melawan selesema.

Sebelum ini, epihack Tanzania pada tahun 2014 dicipta Afyadata. Dibina oleh Pusat Afrika Selatan Pengawasan Penyakit Berjangkit (SACIDS), ia mengumpul, menyerahkan, menerima dan / atau menjejaki maklum balas data kesihatan. Alat sumber terbuka sepenuhnya, ia mengekalkan data kesihatan repositori untuk membantu profesional kesihatan membuat keputusan.

Epihack Sri Lanka akan diadakan dari 6 -10 November 2017 di Cinnamon Lakeside di Colombo. Untuk mengambil bahagian dalam hackathon global ini dan mengambil perjuangan untuk denggi, sila lengkapkan borang ini - https://goo.gl/2D8y8E. Untuk maklumat lanjut mengenai epihack, sila layari http://epihack.org.

CSSL adalah persatuan profesional ICT yang mewakili profesional teknologi Sri Lanka dalam IFIP, Persekutuan Antarabangsa bagi Pemprosesan MaklumatTiada ulasan:
Write comments

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter