Jumlah Paparan Halaman

21 Julai 2020

Vietjet Membuka Laluan Menyambung Semula Penerbangan Antarabangsanya

Posted by   on

Mengikuti arahan pemerintah Vietnam, Vietjet telah bekerjasama dengan agensi-agensi Vietnam yang relevan di dalam negeri dan luar negeri untuk membawa pulang warga Vietnam sebagai respons terhadap permintaan warga negara dan sesuai dengan kemampuan karantina negara.


Pada 18 Julai, Vietjet mengendalikan penerbangan antarabangsa yang membawa 240 warganegara Vietnam dari Filipina pulang dengan selamat. Penerbangan itu berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Can Tho di Vietnam Selatan untuk karantina 14 hari yang diperlukan. Pada bulan Julai, Vietjet juga telah mengendalikan tiga penerbangan pulang dari Singapura, Taiwan, Sri Lanka dan Bangladesh. Syarikat penerbangan itu dijangka mengendalikan empat penerbangan lagi untuk membawa lebih banyak warga Vietnam dari Filipina, Rusia, Brunei, Indonesia dan Myanmar dalam masa terdekat.

Penumpang dalam penerbangan pulang dikategorikan dalam kumpulan keutamaan, termasuk kanak-kanak di bawah 18 tahun, warga tua, wanita hamil, orang yang mempunyai masalah kesihatan, pekerja dengan kontrak buruh yang telah tamat tempoh dan tidak ada penginapan, pelajar tanpa tempat tinggal kerana pendedahan asrama dan keadaan yang sangat sukar.


Vietjet menjangkakan akan membawa hampir 10,000 warganegara Vietnam di luar negara dengan selamat pulang ke rumah pada akhir bulan Julai, sepenuhnya mematuhi syarat kemasukan dan karantina semasa ketibaan. Semua penerbangan Vietjet sesuai dengan standard tertinggi dan cadangan dari pihak berkuasa, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) untuk memastikan keselamatan semua penumpang dan anak kapal sebelum, semasa dan selepas penerbangan.

Pada peringkat awal wabak COVID-19, Vietjet dengan cepat melancarkan kempen untuk menghantar pulang penumpang dengan banyak penerbangan percuma dan penerbangan feri sehala untuk membawa pulang warga Vietnam dan warga asing. Semua penumpang, kru kabin, kenderaan dan pesawat benar-benar selamat. Selain itu, Vietjet mengangkut ribuan tan barang keperluan, peralatan perubatan. Syarikat penerbangan itu juga menyumbangkan lebih dari 2.5 juta topeng perubatan kepada rakyat UK, Perancis, Jerman dan AS untuk menyokong negara-negara tersebut dalam mencegah dan menangkis wabak COVID-19.


Berdasarkan hasil penerbangan pulang, Vietjet akan terus bekerja sama dengan pihak berkuasa dan Pemerintah untuk menyesuaikan frekuensi penerbangan sesuai dengan keadaan sebenarnya; meningkatkan penerbangan pulang dan komersil untuk membawa pulang warga Vietnam pulang. Pada masa ini, syarikat penerbangan telah menyelesaikan persiapan untuk meneruskan penerbangan antarabangsa dan menunggu persetujuan rasmi dari Kerajaan.
Tiada ulasan:
Write comments

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter