Jumlah Paparan Halaman

5 Ogos 2020

Vietjet Melaporkan Keuntungan Gabungan Sebanyak VND73 Bilion

Posted by   on

Hasil perniagaan Syarikat Saham Vietjet Aviation untuk Q2 tahun 2020 (HOSE: VJC), tempoh yang paling banyak dipengaruhi oleh pandemi Covid-19, mendedahkan bahawa syarikat penerbangan itu mengendalikan rangkaian penerbangan 52 laluan domestik dengan 14,000 penerbangan, dan mengangkut lebih banyak lagi daripada dua juta penumpang.


Pada akhir Q2 / 2020, Vietjet mencatat pendapatan pengangkutan udara pada VND1,970 miliar (kira-kira US $ 84,5 juta), penurunan 54% tahun ke tahun, dan kerugian VND1,122 miliar (sekitar US $ 48 juta). Untuk keseluruhan enam bulan pertama tahun ini, kerugian dalam perniagaan pengangkutan udara syarikat penerbangan itu berjumlah VND 2.111 bilion (kira-kira US $ 90.5 juta), berbanding jumlah kerugian lebih dari US $ 84 untuk industri penerbangan global.

Untuk menyokong aliran tunai, Vietjet secara aktif mencari rakan kongsi dan melaksanakan banyak penyelesaian kewangan seperti pemindahan aset dan pelaburan kewangan, yang menghasilkan pendapatan kewangan sebanyak VND1,174 bilion (kira-kira AS $ 50,4 juta) dengan keuntungan gabungan selepas cukai VND1,063 bilion (kira-kira AS $ 45,6 juta) pada Q2 / 2020 dan keuntungan gabungan VND73 miliar (kira-kira US $ 3,2 juta) pada H1 / 2020 yang meningkatkan sumber kewangan untuk perniagaan pengangkutan udara syarikat penerbangan. Ini dicapai kerana asas kewangan yang kukuh yang dikumpulkan syarikat sepanjang tahun-tahun sebelumnya.

Ketika Vietnam membenarkan operasi domestik pada bulan Jun, Vietjet menyambung semula seluruh rangkaian penerbangan domestiknya dengan 300 penerbangan setiap hari, yang mengakibatkan pertumbuhan tiga kali lipat hingga lima kali lipat dibandingkan dengan puncak pandemi negara Covid-19. Syarikat penerbangan itu juga melancarkan lapan laluan baru untuk memenuhi permintaan perjalanan domestik yang meningkat, meningkatkan jumlah rangkaian penerbangan domestiknya ke 52 laluan yang mencapai keseluruhan 14.000 penerbangan. Jumlah pengangkutan penumpangnya mencapai 1.2 juta penumpang pada bulan Jun, menandakan pemulihan positif bagi pasaran domestik.

Dengan kelebihan pengoptimuman kos mengikuti model LCC di seluruh dunia, Vietjet telah proaktif dalam melaksanakan langkah penjimatan kos dengan penurunan kos rata-rata 55% kerana pengurangan kapasiti operasi sebanyak 30% -35% dan penurunan kos perkhidmatan menjadi sekitar 20 % -25%. Pada bulan Mei, Vietjet menyimpan bekalan bahan bakar untuk rizab pada harga yang rendah, sehingga pengurangan kos 25% dibandingkan dengan harga pasar. Di samping itu, syarikat penerbangan juga mengadakan perbincangan dengan pembekal untuk pengurangan caj 20% hingga 45% untuk pengendalian lapangan terbang, aktiviti teknikal dan perkhidmatan lain.

Bertujuan untuk menjadi syarikat penerbangan era baru, Vietjet komited dalam melaksanakan penyelesaian komersial berdasarkan platform teknologi 4.0 dan pengembangan aplikasi mudah alih. Berkat kapasiti pengoptimuman kos berasaskan teknologi, syarikat penerbangan telah melihat kesan positif ketika mengikuti model LCC, yang telah terbukti menjadi pilihan yang berkesan untuk krisis ekonomi masa lalu.

Jumlah aset syarikat penerbangan adalah VND48,392 bilion (kira-kira AS $ 2,075 bilion) dengan ekuiti pemiliknya adalah VND17,339 bilion (kira-kira AS $ 745 juta) termasuk saham perbendaharaan. Kecairan semasa disimpan pada kadar baik pada 1.4 sementara nisbah hutang kepada ekuiti adalah 0.57, yang merupakan antara kadar terendah dalam industri penerbangan global. Ini membolehkan Vietjet meneruskan rancangan kewangan jangka panjangnya untuk meningkatkan sumber dalamannya untuk memerangi wabak semasa.

Dengan aktif dalam menangani cuaca Covid-19, Vietjet telah melaksanakan banyak penyelesaian sejak awal tahun 2020, mulai dari memperluas perniagaan pengangkutan kargo, hingga mengembangkan produk SkyBoss dan perkhidmatan tambahan, yang menawarkan "Power Pass", tiket penerbangan tanpa had dan sebagainya. Di samping itu, syarikat penerbangan juga memulakan operasi darat layan diri di Lapangan Terbang Antarabangsa Noi Bai di Hanoi, mensasarkan operasi yang lebih aktif, mengurangkan kos, meningkatkan pendapatan sampingan, dan terutama meningkatkan kualiti perkhidmatan penumpang. Secara khusus, Vietjet juga telah mengusahakan banyak penyelesaian untuk meningkatkan pendapatan dan mengoptimumkan operasi. Ia telah meningkatkan perkhidmatan pengangkutan kargo sejak April, menjadi syarikat penerbangan pertama di Vietnam yang mendapat persetujuan pemerintah untuk mengerahkan operasi kargo di kabin penumpang (CIPC). Pada masa yang sama, syarikat telah meningkatkan perkhidmatan sewa, memperluas perkhidmatan darat layan diri di Lapangan Terbang Antarabangsa Noi Bai untuk mengoptimumkan kos operasi.

Selain usaha Vietjet sendiri, syarikat itu juga mengharapkan sokongan dari pemerintah Vietnam untuk mengurangi tekanan dan meningkatkan pemulihan penerbangan. Mengikuti cadangan syarikat penerbangan Vietnam, Pemerintah dan pihak berkuasa industri mempertimbangkan pakej sokongan penerbangan, seperti pengecualian cukai, yuran, perkhidmatan penerbangan, pengecualian cukai alam sekitar untuk bahan bakar penerbangan, bantuan kewangan, pelanjutan tempoh pembayaran dan banyak lagi. Sokongan ini sangat penting di tengah keadaan semasa untuk memperkukuhkan sumber untuk syarikat penerbangan domestik. Di peringkat global, syarikat penerbangan disokong oleh pemerintah masing-masing untuk pemulihan daripada kesan buruk wabak ini kerana ia merupakan sektor penting untuk merangsang pembangunan ekonomi. Hasil positif Vietjet dari perniagaan dan aktiviti pengangkutan udara menjadikannya salah satu syarikat penerbangan yang sangat sedikit di dunia untuk menangani wabak Covid-19 dengan baik.
Tiada ulasan:
Write comments

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter