Jumlah Paparan Halaman

19 Ogos 2020

THE COOLER LUMPUR FESTIVAL

Posted by   on

Festival idea pertama dan satu-satunya di Asia Tenggara, The Cooler Lumpur Festival, kembali dengan edisi kelapan - The Cooler Lumpur Festival mempersembahkan GroundUP pada bulan November ini.


Cooler Lumpur Festival adalah festival multidisiplin yang berpusat di KL yang mengadopsi tema-tema tertentu setiap tahun dengan tujuan untuk memperluas cakrawala budaya kota, membina komuniti yang lebih kuat dan memupuk kreativiti dan imaginasi penduduknya. Ini adalah satu-satunya platform yang menyatukan pemikir, pelaku dan inovator kreatif dari seluruh dunia untuk membuat hubungan baru, berkongsi dan menyebarkan idea baru dan berfungsi sebagai pemangkin perbualan budaya kita.

2020 telah menjadi tahun perubahan dalam setiap cara yang dapat dibayangkan. Perniagaan, individu, keluarga dan pemerintah di seluruh dunia telah dipaksa untuk menyesuaikan diri, memikirkan kembali, memperbaharui, dan bergabung kembali, secara harfiah dari bawah ke atas. Pandemik Covid19 mengungkap kelemahan di semua masyarakat. Dua daripada item utama adalah kemiskinan dan keperluan asas manusia - menyebabkan semua orang memikirkan semula kehidupan yang lestari.

Selama tujuh tahun terakhir, Festival Cooler Lumpur telah memperjuangkan kemampanan termasuk keselamatan makanan, pertanian bandar dan kehidupan lestari. Tahun ini, kami melepaskan diri dari pengaturcaraan festival biasa kami untuk memperkenalkan menegak yang sama sekali baru - GroundUP - yang akan menampilkan pemikir, pemikir dan pemimpin dalam bidang keberlanjutan. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, banyak dari mereka bekerja di pinggiran. Sudah tiba masanya juara kelestarian kita mengambil tumpuan. Mereka mungkin hanya membantu kita menyelamatkan diri dan planet kita.

Perincian festival adalah seperti berikut:

Hari / Tarikh: Selasa, 3 November hingga Ahad, 8 November 2020
Masa: 10 pagi dan seterusnya
Tempat: Publika, Solaris Dutamas

Orang-orang dari semua peringkat umur dari semua lapisan masyarakat dijemput untuk menyertai serangkaian aktiviti di festival ini yang merangkumi:

1. PASARAN MAKANAN BELLY YANG BAIK
Hari / Tarikh: Jumaat hingga Ahad, 6 - 8 November 2020
Tempat: Galeri @ Publika

The Belly Good Food Market akan memperoleh kejayaan ketiga di Festival The Cooler Lumpur tahun ini. Sebagai pasar pencipta makanan artisanal perintis seumpamanya, Belly Good Food Market menampilkan pasar yang menonjolkan pengusaha makanan tempatan yang mencipta idea baru dalam makanan menggunakan produk buatan tempatan. Bukan pasaran pop timbul biasa anda di mana anda membeli kek dan crepes - harapkan untuk mencuba dan mempelajari idea-idea inovatif dalam produk makanan, pembungkusan lestari, bahan sumber, membina rangkaian makanan yang baik dan keusahawanan makanan - semuanya atas nama kehidupan yang lebih baik.

Dengan makanan sebagai obsesi nasional kita dan makan hobi kegemaran, sejak itu kita menjadi saksi beberapa orang yang bersemangat yang telah menggunakan penutupan lisan kita ini hingga ke puncak kuliner baru. Dari sambal yang bergaya hingga coklat yang bergaya, rakyat Malaysia telah membuktikan betapa segar, segar dan kreatifnya dengan makanan tradisional. Selama bertahun-tahun, festival ini telah mengalu-alukan para pengrajin makanan berpandangan maju dan eksperimental termasuk maestros rempah-rempah Athene Spices, pengrajin keju Milky Whey Cheese dan ais krim ala penikmat gaya kelab makan malam Pun's Ice Cream. Ansuran tahun ini juga akan memperkenalkan acara mini termasuk:

1. Eat GroundUP - Kawasan forum mini untuk sesi perbincangan dan perkongsian oleh pengusaha makanan yang mengambil bahagian
2. Kidpreneurs Bazaar - Datang dan beri sokongan kepada usahawan muda zaman baru
3. Maternity Booth Pra-disukai - Ikuti ekonomi bulat kepingan-kepingan yang disukai - dari seorang ibu ke ibu yang lain

2. BIKIN UNTUK KEBERKESANAN
Hari / Tarikh: Jumaat hingga Ahad, 6 - 8 November 2020
Tempat: The Square @ Publika

Apa cara yang lebih baik untuk belajar kemahiran pertukangan baru dan menjadi sebahagian daripada sumbangan sosial daripada pada edisi kedua Bikin for Charity bekerjasama dengan bengkel pembuatan kayu Ignition Lab. Sebagai projek gotong-royong, masyarakat umum dapat bersama-sama membina perabot menggunakan perabot pra-potong yang akan disumbangkan kepada masyarakat yang memerlukan seperti sekolah kurang mampu, rumah anak yatim dan pusat pelarian.

Pada tahun 2019, Ignition Lab dan Me.reka bekerjasama untuk membina perabot dari palet kayu terpakai yang dibuat khas untuk rumah anak yatim pasangan di Lembah Klang. Shalom Education Center and Dignity for Children mendapat manfaat dari 30 kerusi dan 30 meja, dan enam rak kasut dan lima rak buku yang dibina di perkarangan festival. Selain daripada bangunan perabot umum, akan diadakan sesi khas untuk kanak-kanak autis dan warga emas yang berlangsung sepanjang hujung minggu.

3. BAWATANA SPROUT
Hari / Tarikh: Sabtu, 7 November 2020

Dikendalikan oleh akselerator jenama Bawatana yang akan datang, festival ini akan menjadi tuan rumah kepada Bawatana Sprout perdana yang merupakan program pemecut permulaan intensif satu hari yang khusus difokuskan pada penjenamaan dan pemasaran. Program ini akan dipimpin oleh kandang usahawan dan guru industri kreatif yang menarik di pelbagai bidang dalam bidang penjenamaan dan pemasaran termasuk DNA jenama, penilaian dan perhubungan awam. Ia akan menjadi acara pendaftaran hanya berbayar yang terhad kepada 20 syarikat permulaan.

Untuk maklumat dan kemas kini lebih lanjut, lihat laman web di www.coolerlumpur.com dan ikuti Festival Cooler Lumpur di Instagram (https://www.instagram.com/coolerlumpur/) dan Facebook (www.facebook.com/CoolerLumpur/) .Tiada ulasan:
Write comments

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter