Jumlah Paparan Halaman

20 Jun 2020

Popular Tidak Bermaksud Berpengaruh Di Kalangan Petani Kemboja

Posted by   on

Sudah menjadi amalan biasa bagi NGO dan agensi pembangunan persekitaran untuk menggunakan ‘influencer’ untuk melancarkan amalan pertanian lestari, tetapi ini bukan kaedah yang paling berkesan, kata penganalisis rangkaian sosial dari University of Sydney.


Diterbitkan dalam International Journal of Agricultural Sustainability, penyelidikan mereka meneliti peranan broker jaringan sosial - individu yang berhubung dengan baik dalam sebuah komuniti - dalam penerapan amalan pertanian inovatif di Provinsi Battambang di Kamboja Barat Laut. Penulis, Dr Petr Matous, Junjian Zhang dan Profesor Madya Daniel Tan mendapati bahawa petani yang kurang popular adalah yang berpengaruh lebih baik, berbanding dengan rakan sebaya mereka yang lebih popular.

"Sama seperti pemasar di media sosial, industri pembangunan internasional dan organisasi pemuliharaan alam sekitar terpikat dengan idea memanfaatkan 'influencer' lokal untuk menyampaikan program mulai dari intervensi tingkah laku, hingga promosi teknologi baru," kata akademik Fakulti Kejuruteraan dan jurutera alam sekitar dan kemanusiaan, Dr Petr Matous.

"Organisasi luar sering tidak mempunyai kemampuan untuk menyokong setiap petani di sebuah kampung dan menunjukkan kepada mereka bagaimana teknologi baru berfungsi. Sebaliknya, mereka sering memilih beberapa 'model petani', yang mereka pilih berdasarkan sama ada mereka pemimpin masyarakat atau secara berkala menawarkan nasihat, "katanya.

“Mereka kemudian memberikan teknologi baru kepada petani‘ popular ’dan nampaknya berpengaruh ini dengan harapan mereka akan menggunakannya dan menyebarkan pengetahuan atau teknologi di sekitar kampung menggunakan rangkaian sosial mereka.

Para penyelidik mendapati bahawa memberi petani yang kurang popular dengan maklumat dan teknologi baru lebih cenderung menghasilkan penerapan amalan pertanian lestari yang lebih luas kepada masyarakat.

"Petani yang bergerak di antara sub-komuniti yang beragam dan lebih berpikiran terbuka adalah yang paling senang menerima penerapan awal amalan pertanian yang disarankan seperti penggiliran tanaman atau pengairan tetes dan mereka bukan kumpulan yang sama dengan petani yang paling 'popular', "Kata Dr Matous.

"Ini mungkin terjadi kerana petani popular mungkin enggan atau bosan digunakan berulang kali oleh agensi luar. Sama ada di Kemboja atau di tempat lain, hakikat bahawa seseorang terkenal di negara ini tidak semestinya bermaksud mereka berminat dengan amalan pemeliharaan alam sekitar atau sumber baru.

"Hasil kajian menunjukkan bahawa kita tidak boleh terlalu bergantung hanya pada segelintir petani terkemuka dengan harapan teknologi baru secara ajaib dapat diturunkan dari mereka kepada yang lain, yang sering menjadi pesaing mereka. Untuk mengatasi kemerosotan alam sekitar dan ketidakamanan makanan yang menjulang, kita perlu melibatkan bahagian masyarakat yang lebih besar. "

Melaksanakan Amalan lestari

Penternakan padi adalah kegiatan pertanian utama Battambang, walaupun banyak petani menerapkan amalan yang merosakkan kesihatan tanah dan sumber air, yang sering menyebabkan hasil yang tidak mencukupi. Ditambah dengan kemerosotan alam sekitar dan wabak COVID-19 semasa, keselamatan makanan di rantau ini semakin merosot.

Untuk mengatasi hal ini, sejak tahun 2017, para penyelidik University of Sydney telah bekerjasama dengan petani Battambang untuk mempelbagaikan tanaman mereka dan menerapkan amalan yang dapat mempertahankan kehidupan mereka dan persekitaran setempat dengan lebih baik.

"Salah satu amalan yang telah kami jalankan adalah penggiliran tanaman: bergantian menanam tanaman yang berlainan di tanah yang sama di antara musim penanaman padi, misalnya kacang hijau, semangka, beras dan timun," kata Profesor Madya Daniel Tan dari Institut Pertanian Sydney dan Fakulti Sains.

"Amalan ini memastikan bahawa bahan organik di dalam tanah dipelihara, yang meningkatkan struktur tanah dan kandungan nutrien, dan mencegah hakisan tanah. Ini juga membolehkan pengeluar memperoleh pendapatan tambahan di antara penuaian padi apabila sawah mereka tidak digunakan," kata PhD pelajar dan pengarang utama kajian itu, Junjian Zhang.

"Amalan lain yang kami pelajari dan promosikan adalah pengairan tetes: sistem selang berlubang kecil dengan biaya rendah yang diletakkan di antara tanaman yang membawa air ke zon akar, dengan kerugian minimum dengan penyejatan dan permukaannya habis," katanya.Tiada ulasan:
Write comments

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter