Jumlah Paparan Halaman

30 Jun 2017

Persidangan Teknologi Pendidikan Sedunia Terokai Manfaat Permainan Komputer Untuk Pembelajaran

Posted by   on

Penggunaan permainan komputer untuk menyokong pembelajaran dan penilaian keupayaan abad ke-21 akan menjadi tumpuan utama oleh Profesor Valerie Shute pada Persidangan Dunia Komputer dalam Pendidikan (WCCE) 2017 minggu ini.


Persidangan terbesar yang memberi tumpuan kepada penggunaan teknologi dalam pendidikan, WCCE2017 dijangka menarik beratus-ratus pendidik, penyelidik, pembuat dasar dan pakar teknologi ke Ireland Dublin untuk acara empat hari itu.

Profesor Valerie Shute akan meneliti penyelidikannya yang luas kerana Mack dan Eddie Campbell Tyner memikul profesor pendidikan di Florida State University di mana beliau memberi tumpuan terutamanya pada reka bentuk, pembangunan dan penilaian sistem-sistem canggih untuk menyokong kecekapan.

"Tidak ada batasan apa yang boleh anda sukai dengan permainan," kata Profesor Shute, yang menggunakan model penilaian diam dalam permainan untuk mengoperasionalkan dan mengukur kecekapan seperti kreativiti, penyelesaian masalah, pemikiran sistem dan kepatutan.

"Tidak seperti kitaran pelajar yang tidak berdaya yang kadang-kadang memaparkan dengan kaedah pendidikan tradisional, permainan boleh membalikkannya dengan memberi pelajar beberapa kejayaan awal, yang mendorong mereka untuk berusaha lebih keras. Kejayaan menghasilkan kejayaan, menyebabkan peningkatan ketekunan dan penyelesaian masalah, kedua-duanya penting untuk berjaya pada abad ke-21, "jelasnya.

Di WCCE2017, Profesor Shute akan mempamerkan platform permainannya sendiri yang dipanggil Physics Playground, yang telah menyampaikan peningkatan yang dapat diukur dalam pemahaman kanak-kanak dan penggunaan prinsip fizik dan kemahiran menyelesaikan masalah semasa ujian makmal.

Walaupun masih dalam Beta dan belum dikeluarkan secara komersial, permainan ini telah menarik minat yang signifikan dari guru dan pelajar sama ada ia telah ditunjukkan. Ia telah menjadi subjek geran dari Yayasan Gates dan Kerajaan AS.

Professor Shute adalah salah satu daripada lima penceramah utama yang mengetuai barisan yang mengagumkan di WCCE2017. Panel lain termasuklah:
  1. Lord David Puttnam, Juara Digital untuk Ireland
  2. Francesco Avvisati, Penganalisis Kanan Program OECD untuk Penilaian Pelajar Antarabangsa (PISA)
  3. Davide Storti, Penyelaras Inisiatif Belia di UNESCO
  4. Dr Indrajit Banerjee, Pengarah Bahagian Ilmu Pengetahuan UNESCO, yang menggalakkan penggunaan teknologi untuk meningkatkan akses kepada pendidikan.

WCCE 2017 akan diadakan dari 3-6 Julai di Pusat Persidangan Printworks di Dublin Castle. Untuk maklumat lanjut atau mendaftar untuk hadir, lawati www.wcce2017.com.


Tiada ulasan:
Write comments

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter