Total Pageviews

July 14, 2017

CROWDSOURCING Membawa Pemandu Kereta Elektrik DUTCH Sampai Ke Kuala Lumpur

Posted by   on

Melancarkan dunia dalam kereta elektrik tanpa sebarang wang; Laluan ditentukan oleh sesiapa sahaja yang sanggup memberikan makanan, tempat tinggal dan peluang untuk mengisi semula kenderaannya. Jauh seperti idea ini, itulah yang dilakukan Wiebe Wakker, 30 tahun yang sedang melalui Malaysia.


Orang Belanda yang berpengalaman yang berangkat ke Australia dari Belanda pada 15 Mac, 2016, tiba di Malaysia dari Thailand lebih dari seminggu yang lalu sebagai sebahagian daripada misi global yang unik untuk mempromosikan kemapanan dalam kehidupan seharian dan mempamerkan kenderaan elektrik.

Wakker bergantung kepada orang ramai untuk mencapai matlamatnya. Plugmeinproject.com laman webnya menawarkan orang peluang untuk menyokongnya dengan tenaga. Setakat ini, lebih daripada 1,000 orang dari 45 buah negara dan 5 benua telah memasukinya. Laluan ini juga ditentukan oleh kemurahan hati ini yang telah menyaksikan Wakker Zigzagging di seluruh Eropah. Dia kemudian menjadi orang pertama yang menyeberang Timur Tengah dan India dengan kereta elektrik dan kini, 483 hari kemudian, Wakker telah mencapai Kuala Lumpur.

Wakker sangat lega kerana telah sampai di Malaysia, katanya: "Minggu-minggu yang lalu telah sangat sibuk. Di India saya menghadapi cabaran selepas cabaran. Ia mula kecil dengan pegas gegelung yang pecah, ia menjadi lebih bermasalah apabila VW Golf Station Wagon yang telah dipasangnya telah ditahan oleh Kastam Bangladeshi dan apabila pengecasnya rosak kerana litar pintas ia menjadi sangat mencabar. Keretanya terpaksa diangkut ke bandar terdekat tetapi ia tersangkut di gudang di mana tidak ada jalan untuk memulangkannya kembali ke jalan dan mengambil masa 3 hari sebelum penyelesaian ditemui. Melalui semua ini, pengembara solo tidak pernah merasa dia bersendirian dalam misinya."

Dalam banyak cara, baik di luar talian dan dalam talian, bantuan telah ditawarkan," katanya. "Penduduk tempatan memberi saya tempat tinggal dan kemudian membantu mencari tempat untuk memunggah kereta. Orang ramai yang mengikuti Wiebe dalam talian dapat memberikan lukisan teknikal mengenai cara mengangkut kereta dari trak. "Ia hanya menakjubkan bagaimana ramai orang mahu membantu saya mencapai matlamat saya, pada setiap peringkat dan melalui setiap cabaran perjalanan," kata Wakker.

"Akhirnya saya membuatnya tepat pada masanya ke Myanmar, maka lebih dari 11 hari saya melintasi seluruh negara, dengan segera diikuti dengan satu lagi perjalanan yang sibuk melalui Thailand. Di kedua-dua negara, panduan dan permit mandatori diperlukan yang mahal; Setiap hari saya perlu bergerak. Ini menjadikannya sangat sukar, tetapi sekarang saya berada di Malaysia saya tidak mempunyai tekanan itu lagi. Saya mempunyai 90 hari untuk pulih tetapi, paling penting, untuk mengetahui apa yang ditawarkan oleh negara dari segi kemapanan. "

Misi Plug Me In adalah untuk meningkatkan kesedaran di sekitar kenderaan elektrik dan kehidupan yang mampan. Wakker suka mengambil penduduk tempatan untuk testdrives untuk menunjukkan manfaat memandu tanpa bahan api. Ramai orang percaya kereta elektrik dan tidak bersedia untuk penggunaan sehari-hari tetapi Wakker menunjukkan sebaliknya. "Melalui keseronokan dan keseronokan saya menunjukkan bahawa kereta elektrik sudah siap untuk masa depan. 

Mereka cepat, senyap dan pelbagai sudah cukup untuk digunakan oleh orang ramai untuk aktiviti harian, "kata Wakker. Di setiap negara Wakker melintasi, dia bercakap dengan organisasi kerajaan dan memberi kuliah tentang mobiliti yang mampan di universiti dan kedutaan. Video dan laporan tentang pertemuan ini dapat dilihat di laman webnya plugmeinproject.com dan selepas perjalanan ia akan menyelesaikan dokumentari mengenai semua yang dia telah temukan dalam pengembaraan yang menakjubkan ini.No comments:
Write comments

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter