Jumlah Paparan Halaman

20 Ogos 2020

#MakaKami: Projek57 Perusahaan Sosial Memasuki Tahun ke-5 Dengan Sasaran 100,000 Pita Perpaduan

Posted by   on

Dalam hitungan detik untuk Hari Merdeka dan Hari Malaysia, syarikat sosial Projek57 mensasarkan untuk menjual 100,000 Pita Perpaduan kepada rakyat Malaysia tahun ini, dengan 100 peratus keuntungan disalurkan kepada masyarakat Orang Asli dan golongan kurang bernasib baik.


Selama dua tahun terakhir inisiatif Unity Ribbon sahaja, kira-kira 260,000 rakyat Malaysia membeli dan memakai pita yang berfungsi sebagai simbol patriotisme dan perpaduan, dan berharap untuk masa depan yang lebih baik bagi Rakyat.

Melalui penjualan Unity Ribbon serta t-shirt kapas berkualiti tinggi dan barang dagangan lain yang menampilkan reka bentuk rumah yang unik dengan mesej perpaduan, Projek57 dan rakan-rakannya dapat memperkasakan komuniti belia yang memerlukan dengan mengumpulkan hampir RM300,000 sejak penubuhannya pada tahun 2015.

Diilhamkan oleh bendera Jalur Gemilang, Unity Ribbon dilancarkan oleh Projek57 pada tahun 2018. Unity Ribbon ini dihasilkan oleh anak muda Orang Asli, orang kurang upaya dan kurang berkemampuan. Bengkel Unity Ribbon juga diadakan untuk membuat pita dengan tangan sambil menanamkan mesej harapan di kalangan para peserta. Dengan harga RM3.00 setiap satu, pita itu menampilkan bayangan ikonik wajah Perdana Menteri pertama negara Tunku Abdul Rahman.


Mereka yang berminat juga boleh membeli t-shirt dan polo shirt yang menampilkan Tunku Abdul Rahman dan mesej patriotik. Terdapat pelbagai reka bentuk dan saiz yang tersedia untuk semua peringkat umur. Syarikat sosial itu juga telah bekerjasama dengan Pewaris Bumi tahun ini untuk membuat topeng muka kain yang dapat digunakan semula dengan Trade Fair bersulam dengan siluet ikonik Projek57 Tunku Abdul Rahman yang bermula pada harga RM30.00. Topeng ini dilengkapi dengan poket saringan dan telah diuji di Hong Kong oleh seorang pengamal perubatan, dengan keberkesanan hingga lebih kurang 90%.

Pengasas Bersama Projek57 Syed Sadiq Albar berkata, “Dengan tema Rukun Negara untuk Hari Merdeka tahun ini, Unity Ribbon dapat memainkan peranan khas sebagai simbol harapan terutama bagi para belia negara. Ini adalah tahun yang sangat sukar dan hanya dengan berdiri bersama-sama, kita dapat maju sebagai sebuah negara. Mesej kami adalah satu pesanan yang mudah tetapi mengikat kami sebagai rakyat Malaysia. Bersama dengan rakan kongsi dan organisasi belia, kami akan terus menjangkau komuniti yang memerlukan dengan Gerakan Harapan Belia Projek57."


Pengasas Bersama Projek57 Collin Swee menambah, "Kami bertujuan untuk memacu perbincangan berasaskan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat, dengan perhatian khusus diberikan kepada belia kita yang memerlukan kita lebih dari sebelumnya tahun ini memandangkan cabaran yang telah kita hadapi sebagai hasilnya wabak tersebut. Dengan menanamkan nilai-nilai Rukun Negara, iaitu patriotisme, kepelbagaian, perpaduan dan kemajuan, kita berharap dapat mendorong para belia kita untuk mencari suara mereka dan membuat perubahan dalam kehidupan mereka dan bagi orang-orang di sekitar mereka."

Projek57 tahun ini bekerjasama dengan Undi18, Nation Building School, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan beberapa organisasi belia dan NGO lain.

Semua barangan boleh didapati di https://www.projek57.com/shop/, gerai Pos Malaysia di seluruh negara, Village Grocer & Ben's Independent Grocer, A&W Malaysia, Madam Kwan's dan kedai APOM. Untuk membeli topeng muka eksklusif, seseorang boleh melayari laman web Bumi Pewaris di https://earthheir.com/collections/fair-trade-refugee-made-reusable-face-mask/products/projek-57-x-earth-heir -tunku-topeng.


Untuk maklumat lebih lanjut, sila kunjungi https://www.projek57.com/ atau kunjungi laman Facebook Projek57 di https://www.facebook.com/projek57, laman Twitter di https://twitter.com/projek_57 atau halaman Instagram di https://www.instagram.com/projek57/Tiada ulasan:
Write comments

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter